Newsletter

Prihláste sa do newslettra vyveska.sk
a dostavajte aktuálne informácie emailom





Pobyt

Kana

Nebo na zemi 2024





Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov v Žiline

18.01.2017 0:01 - 25.01.2017 23:59

Miesto konania: Žilina, Kostol sv. Barbory

Aj na začiatku tohto roku môžeme prispieť k napĺňaniu Ježišovej túžby po jednote kresťanov. Ponúkajú nám to celosvetové modlitebné materiály, ktoré pripravili pre tento rok nemeckí kresťania. Na rok 2017 pripadá 500.výročie luteránskej revolúcie, ktoré na stáročia poznačilo život západnej Cirkvi.

Po náročných diskusiách sa 10 predstaviteľov kresťanských komunít  v Nemecku zhodlo na tom, že spomienka na reformáciu v ekumenickom spoločenstve by sa mala sláviť ako oslava Krista (Christusfest), kde by sa kládol dôraz na Ježiša Krista a jeho dielo zmierenia, ako centrum kresťanskej viery. A tak si v roku 2017 luteránski a katolícki kresťania po stáročiach vzájomného odsudzovania a potupovania budú po prvý raz spoločne pripomínať začiatok reformácie...

V Žiline sa budú konať modlitby na viacerých miestach - viď plagát.

Konferencia biskupov Slovenska (KBS) zverejnila na internetovej stránke www.kbs.sk v pdf-formáte materiály na tohtoročný Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov (18. - 25. januára). Jeho téma znie: Zmierenie - ženie nás Kristova láska (Por. Druhý list Korinťanom 5, 14 – 20). Preklad z nemčiny pripravila KBS v spolupráci s Ekumenickou radou cirkví v SR. MATERIÁLY je možné nájsť TU (kliknite).

Tradičný termín konania Týždňa modlitieb za jednotu kresťanov je na severnej pologuli od 18. do 25. januára. Tieto dni navrhol v roku 1908 Paul Wattson tak, aby modlitby prebiehali v dňoch medzi sviatkami sv. Petra (Katedra) a sv. Pavla (Obrátenie), čo im dodalo symbolický význam. Na južnej pologuli sú v januári prázdniny, takže cirkvi organizujú Týždeň modlitieb v inom termíne, napríklad v období sviatkov Zoslania Ducha Svätého (ako to navrhlo Hnutie pre vieru a poriadok v roku 1926), ktoré tiež symbolizujú jednotu Cirkvi.

Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov v Žiline

Príloha: tyzden-modlitieb-za-jednotu-krestanov-v-ziline.pdf (769,15 kB)

Akciu pridal/a: Tomas Kuzar, 8.1.2017 23:15

Komentáre



Pracujem ... Pracujem ...