Newsletter

Prihláste sa do newslettra vyveska.sk
a dostavajte aktuálne informácie emailom





Pobyt

Kana

Myrna Nazzour 2024





Cyrilometodské dedičstvo a súčasnosť

28.06.2017 19:00-21:00 Streda

Miesto konania: Dúbravka, Dom kultúry, Bratislava, Saratovská 2/A

Lektorom spoločensko diskusného podujatia je Mgr. Elena Šubjaková, členka Hlaholskej akadémie pri DMS v Bratislave. Je aj autorkou novšej odbornej štúdie o hlaholike, ktorá v radoch slavistickej i laickej verejnosti zarezonovala v pamätnom roku 2013, keď sme si pripomenuli okrúhle výročie príchodu solúnskych bratov na Veľkú Moravu.
O novom písme, ako o Bohom zjavených písmenách sa vyjadruje v diplomatickom liste Rastislavovi aj byzantský cisár Michal III. 
Hlaholika, ktorá po stránke semiotiky, čiže v rámci usporiadanía a funkcionality jednotlivých znakov, písmen, interpretuje ústredné posolstvá Kristovej blahozvesti a základné pravdy viery, tak ako o tom píše Elena Šubjaková, bola aj jedným z motívov homílie arc. Stanislava Zvolenského počas cyrilo-metodských slávností na Devíne v roku 2016.
Pripravovaný spoločensko diskusný večer sprítomní rovnako dôležité aj iné zaujímavé témy o Starých Slovákoch – Slovenoch, predkoch súčasných Slovákov.
Diskusia bude aj o tom, ako, a do akej miery je u nás reflektovaná duchovná a kultúrna tradícia cyrilometodského posolstva, aj v perspektíve jej pretrvania do budúcna a životaschopnosti tohto nezmerného dedičstva.
Diskusia je spojená s audiovizuálnou prezentáciou.
Tak ako po minulé roky, som presvedčený, že záujem verejnosti predčí očakávania organizátorov.

Autor ilustrácie na plagáte: Mikuláš Klimčák

Za organizačný kolektív
Mgr. Miroslav Bartoš

Cyrilometodské dedičstvo a súčasnosť

Príloha: cyrilometodske-dedicstvo-a-sucasnost.pdf (1,03 MB)

Akciu pridal/a: Miroslav Bartoš, 24.6.2017 23:48

Komentáre



Pracujem ... Pracujem ...