Newsletter

Prihláste sa do newslettra vyveska.sk
a dostavajte aktuálne informácie emailom





Nebo na zemi 2024

Pobyt





Cyklus večerných koncertov v záhrade

27.07.2018 20:30-22:00 Piatok

Miesto konania: Bratislava, U milosrdných bratov Námestie SNP 11

Máte radi umenie a kvalitné koncerty? Príďte si ich vypočuť do krásneho prostredia našej Rajskej záhrady, ktorá sa nachádza v areáli nemocnice a kláštora milosrdných bratov! Cyklom večerných letných koncertov chce rehoľa milosrdných bratov získať finančné prostriedky na obnovu organu, ktorý sa nachádza v jej kostole Navštívenia Panny Márie.

Ako informoval organista Lukáš Kunst, ide o benefičné podujatie, ktoré sa začne 13. júla t. r. a potrvá do 24. augusta t.r. „Organ bol postavený koncom 18. storočia neznámym organárom. V 20. storočí ho firma Rieger za účelom „modernizácie“  prestavala. Skriňa sa zachovala, avšak  interiér organu je dispozične zmenený.  Je to pneumatický organ (po stlačení klávesu dávate rozvodom vzduchu celý systém do prevádzky, otvorí sa tzv. vzdušnica a zaznie tón. Existujú aj iné druhy organu, napríklad mechanický, kde sa vzdušnica otvára pomocou ťahadiel). U tohto typu organu, aký je v Kostole milosrdných bratov, sa dosť často vyskytujú poruchy a tie  treba riešiť,“ prezradil organista Lukáš Kunst.  Väčšia oprava organu nebola dosiaľ pre veľkú finančnú nákladnosť realizovaná. „Ide nám teda o vyzbieranie finančnej čiastky na celkovú rekonštrukciu organu, ktorý je v súčasnosti v havarijnom stave a funguje na 30 percent, často len za priaznivého počasia. Vlhkosť vzduchu  totiž pôsobí na opotrebované časti organu. Vďaka oprave  teda povznesie nielen  liturgické  úkony, čo je jeho hlavným poslaním, ale Bratislava získa ďalší  „kráľovský nástroj“ využiteľný na koncertné účely,“ uzavrel organista Lukáš Kunst.

Podporiť obnovu organu budete môcť dobrovoľným vstupným. V rámci cyklu letných večerných koncertov  vystúpi herečka a speváčka Jana Lieskovská, ktorá ponúkne známe šansóny, študenti operného spevu a konzervatória v Bratislave sa predstavia v rámci podujatia „Opera v záhrade“ a nebude chýbať ani podujatie „Organ v záhrade.“ Cyklus uzavrie koncert z dielne francúzskych hudobných velikánov. Bližšie podrobnosti a program podujatia  nájdete v pripojenej prílohe. Program letných koncertov 2018 PDF

.Opera v záhrade - študenti operného spevu Konzervatória v Bratislave a VŠMU.

Cyklus večerných koncertov v záhrade

Organizátor: Rehoľa Milosrdných bratov, www

Akciu pridal/a: Bernadeta Vlckova, 26.6.2018 20:42

Komentáre



Pracujem ... Pracujem ...