Newsletter

Prihláste sa do newslettra vyveska.sk
a dostavajte aktuálne informácie emailom





Pobyt

Kana

Nebo na zemi 2024





Program púte ikony Panny Márie Częstochowskej na Slovensku

05.09.2012 9:30-12:30 Streda

Miesto konania: Litmanová, Prešovské arcibiskupstvo

14. júna tento rok za začala vo Vladivostoku púť kópie ikony Panny Márie Częstochowskej okolo sveta na ochranu ľudského života a za rozvoj civilizácie života a lásky vo svete pod názvom  „Od oceánu k oceánu“.

Od pobrežia Tichého oceánu ikona putuje na západ cez Sibír, Áziu a celú Európu až do portugalskej Fatimy k Atlantickému oceánu. Plánovaná cesta meria 18 tisíc kilometrov a trasa povedie cez 23 krajín: Rusko, Ukrajina, Bielorusko, Lotyšsko, Litva, Poľsko, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Slovinsko, Chorvátsko, Taliansko, Rakúsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Nemecko, Belgicko, Veľká Británia, Írsko, Francúzsko, Španielsko a Portugalsko.

Na Vianoce 2012 Częstochowská ikona doputuje do Fatimy, odkiaľ  by sa na jar roku 2013 mala vydať cez Atlantický oceán do Spojených štátov amerických, ďalej do Južnej Ameriky, Afriky a Austrálie.

Na Slovensko doputuje ikona z Českej republiky, konkrétne z Brna, v piatok 31. augusta do Bratislavy o 15,00 hodine do kostola Svätej rodiny v Petržalke. Do 8. septembra prejde všetky diecézy Slovenska a navštívi chrámy Rímskokatolíckej, Gréckokatolíckej aj Pravoslávnej cirkvi.

Organizačne púť zastrešuje Fórum života v spolupráci so zástupcami spomenutých cirkví, ktoré prijmú ikonu.

Putovanie posvätných ikon po miestach, ktoré sú najviac ohrozené zlom a pretrváva v nich obrovský boj, je starou tradíciou v Katolíckej i Pravoslávnej cirkvi.

Akt zasvätenia - slávnostná prosba a zároveň sľub Panne Márii brániť ľudský život za každých okolností , ktorý začal v januári tohto roku v Čenstochovej, znie:

„Stojíme pred Tebou, Matka nášho Vykupiteľa, plne si vedomí, že sami nie sme schopní vyhrať tento globálny boj. Stoj na čele hnutí za život a veď nás. Ochraňuj život! Zachráň rodiny! Posilni nás! "

V texte modlitby, schválenom Konferenciou biskupov Slovenska, sa ďalej uvádza: „Umiera veľmi veľa nevinných ľudí – nenarodené deti, starí i chorí. Počet obetí už presahuje dve miliardy ľudí. Každý deň ďalších 50 tisíc detí zomrie v matkinom lone. Mnohí ľudia nechcú mať deti vôbec. Prostriedky na zničenie plodnosti a života sú čoraz bežnejšie. Neplodnosť manželských dvojíc  sa zvyšuje. Ľudský plod – dieťa sa stáva produktom modernej technológie, darcom buniek a orgánov. Deti sú „vyrábané" s určenými vlastnosťami, podriadené výberu. Stovky tisíc zmrazených embryí sa udržuje medzi životom a smrťou v tekutom dusíku. Medzinárodné ľudské právo popiera právnu ochranu života nenarodeného dieťaťa. Stále viac a viac krajín legalizuje eutanáziu. Zvyšuje sa útok na manželstvo a rodinu." Proti všetkým spomenutým tendenciám je zameraná púť ikony Panny Márie a Fórum života verí, že aj počas programu projektu na Slovensku čo najviac ľudí podporí myšlienku civilizácie života a lásky.

Miesta púte „Od oceánu k oceánu“ na Slovensku pozri:

http://odoceanukoceanu.sk/putovanie-na-slovensku/


Priebežné informácie púte ikony Częstochowskej Panny Márie od 31. 8. do 8. 9. 2012 budú zverejnené na webstránke Fóra života www.forumzivota.sk.

Program púte ikony Panny Márie Częstochowskej na Slovensku

Akciu pridal/a: Lenka Bujnova, 21.8.2012 18:07

Komentáre



Pracujem ... Pracujem ...