Newsletter

Prihláste sa do newslettra vyveska.sk
a dostavajte aktuálne informácie emailom





Pobyt

Kana

Nebo na zemi 2024





DOBROVOĽNÍCI PRE AFRIKU 2014

05.02.2014 0:00-12:00 Streda

Miesto konania: Slovensko, Keňa, Etiópia

S radosťou oznamujeme, že v roku 2014 plánuje eRko – Dobrá novina vyslať štyroch dobrovoľníkov do Kene a po prvýkrát v histórii programu Dobrovoľníci pre Afriku dvoch dobrovoľníkov do Etiópie. Všetci záujemcovia o misijnú a rozvojovú prácu, čítajte ďalej!

Uzávierka prihlášok je 5. februára 2014 o 12.00 hod.

Dobrovoľníci v Keni budú pracovať v projekte zameranom na pomoc chlapcom z ulice v Nyeri a v domoch a školách  pre postihnuté deti v Kitale a Lokichar. V Etiópii budú dobrovoľníci spolupracovať na projektoch Katolíckej diecézy v Adigrat.

O PROJEKTE:

Program Dobrovoľníci pre Afriku ponúka mladým ľuďom zo Slovenska možnosť spoznať projektovú prácu Dobrej noviny vo Východnej Afrike, aktívne sa zapojiť do procesov rozvojovej spolupráce a lepšie sa oboznámiť s pôsobením Cirkvi v tradične misijných územiach. Dobrovoľníci sú zaradení do konkrétneho projektu, ktorý podporuje Dobrá novina a počas troch mesiacov pobytu v krajine sa zapájajú do rozličných aktivít v projekte. Dobrovoľníci tak získavajú jedinečnú skúsenosť života a práce so znevýhodnenými skupinami v novej kultúre a lepšie rozumejú globálnym témam a problémom. Pred začatím dobrovoľníckej  práce absolvujú vybraní dobrovoľníci prípravu na Slovensku aj v cieľovej krajine. Po návrate na Slovensko dobrovoľníci aktívne odovzdávajú svoje skúsenosti a poznatky organizovaním rôznych stretnutí a aktivít. Program sprevádzajú ľudia, ktorí majú rozsiahle skúsenosti s dobrovoľníckou  prácou a určitý čas pôsobili v Keni alebo Etiópii. Na prípravných stretnutiach sa zúčastňujú tiež bývalí dobrovoľníci, ktorí pomáhajú novým dobrovoľníkom dobre sa pripraviť na pôsobenie v projekte.

„Zobral som si omnoho viac ako som mohol dať. Leto v Keni roku 2013 bola jedna veľká životná skúsenosť, ktorá môj život celkom určite veľmi ovplyvnila a dala mu nový rozmer. Pomohla mi rozlíšiť dôležité veci od menej dôležitých, potrebné veci od menej potrebných. Dala mi príležitosť lepšie spoznať samého seba.“

František Malovec, dobrovoľník 2013

 „Viem, že skúsenosť, ktorú mi Pán Boh dožičil, a teda stráviť leto v Keni ako dobrovoľník, bola tou najlepšou v mojom živote. Som za ňu nesmierne vďačná a viem, že mi to dodalo obrovskú chuť do života a chuť popasovať sa s každou výzvou, ktorá príde.“

Ivana Brajerová, dobrovoľníčka 2012

PROFIL DOBROVOĽNÍKA:
• Dosiahnutý vek 21 rokov 
• Plynulá komunikácia v angličtine
• Voľno počas 3 letných mesiacov (90 dní) alebo dlhšie. (V prípade záujmu o dlhší pobyt to jasne uveďte v prihláške) 
• Osobná zrelosť, nezávislosť, komunikatívnosť
• Otvorenosť voči inej kultúre a ochota učiť sa
• Záujem o problematiku rozvojovej spolupráce
• Ochota cestovať do Kene/Etiópie a pracovať s chudobnými a znevýhodnenými a po návrate sa podeliť o svoje skúsenosti s inými
• Schopnosť prispôsobiť sa jednoduchým životným podmienkam a životnému štýlu
• Psychické a fyzické zdravie
• Morálne a etické hodnoty žité v praxi
• Výhodou je skúsenosť práce s deťmi a mladými a aktivita v Dobrej novine.

PRIEBEH PROJEKTU 2013

A) Uzávierka prihlášok je  5. februára 2014 o 12.00 hod.

B) Osobné stretnutie / pohovor s vybranými uchádzačmi sa uskutoční v Bratislave, na stredisku eRka – Dobrej noviny v období medzi 7 – 16. februárom 2014. Každému pozvanému záujemcovi ponúkneme aspoň dva termíny na stretnutie. Cieľom stretnutia je osobne spoznať záujemcov o dobrovoľnícky program a vybrať šiestich dobrovoľníkov. Bez účasti na pohovore nie je účasť v programe možná. Súčasťou pohovoru môžu byť aj krátke úlohy, ktoré nám umožnia lepšie sa oboznámiť s predstavami a schopnosťami účastníkov. Časť pohovoru sa uskutoční v anglickom jazyku. Pred pohovorom odporúčame oboznámiť sa s reáliami krajiny, v ktorej by ste chceli pôsobiť.

Všetci záujemcovia budú informovaní o zaradení či nezaradení do programu najneskôr 20. februára 2014. Neúspešní uchádzači majú možnosť prihlásiť sa do dobrovoľníckeho programu aj nasledujúci rok.

C) Príprava dobrovoľníkov na Slovensku. Vybratí dobrovoľníci si potrebujú zariadiť svoje povinnosti tak, aby sa mohli zúčastniť na všetkých prípravných aktivitách a spolupracovali aj pri vypracovaní Žiadosti o financovanie dobrovoľníckeho programu, ktorý je nutné podať do 24. februára 2014. FINANCOVANIE Žiadosti podáva eRko spolu dobrovoľníkom na ORPO MZVaEZ SR v rámci Programu na vysielanie dobrovoľníkov a expertov do rozvojových krajín. eRko by malo obdržať vyrozumenie o schválení / neschválení navrhnutých dobrovoľníkov najneskôr 31. marca 2014. V prípade neschváleného projektu nie je schopné eRko daného dobrovoľníka vyslať.

Dve víkendové prípravné stretnutia sa uskutočnia počas mesiacov apríl – máj 2014. Tu dostanú dobrovoľníci všetky praktické informácie k dobrovoľníckemu pôsobeniu (očkovania, letenky, čo si zo sebou zobrať, očakávané správanie, bezpečnosť, financie, a pod.), bližšie sa oboznámia s pôsobením Dobrej noviny vo Východnej Afrike, získajú informácie o kultúre aj sociálno-politickej situácii v Keni a Etiópii aj o problematike medzikulturálnej komunikácie. Počas víkendov bude tiež možnosť stretnúť sa s bývalými dobrovoľníkmi.

D) Príprava dobrovoľníkov v cieľovej krajine. Týždňovú prípravu v Keni zabezpečuje Podporná kancelária DKA a eRka (DKA and eRko Support Office) v Nairobi. Príprava zahŕňa bližšie oboznámenie sa s kenskou kultúrou spolu so základmi swahilčiny, návštevu slumov a vybratých projektov v Nairobi. Po jej absolvovaní sa dobrovoľníci presťahujú priamo do svojich projektov v Nyeri, Kitale a Lokichare. Prípravu v Etiópii  zabezpečí priamo náš hosťujúci projektový partner – diecéza Adigrat, v ktorej budú dobrovoľníci pôsobiť.

E) Práca v projekte. Väčšinu času z trojmesačného pobytu v cieľovej krajine strávia dobrovoľníci konkrétnou prácou v pridelených projektoch v úzkej spolupráci s projektovými partnermi. Od dobrovoľníkov sa očakáva vlastná iniciatíva i prispôsobenie sa konkrétnym potrebám projektu. Dobrovoľníci majú spravidla voľný víkend a majú nárok na 6 dní dovolenky, ktoré odporúčame stráviť oddychom a ďalším oboznámením sa s krajinou, v ktorej pôsobia a ľuďmi, ktorí tam žijú. Dobrovoľníci pravidelne informujú o svojom pôsobení koordinátora programu.

F) Aktivity po návrate na Slovensko. V mesiaci októbri 2014 sa uskutoční 2-dňová spoločná reflexia dobrovoľníckej skúsenosti. Tento čas je vyhradený dobrovoľníkom na spoločné zamyslenie sa v prítomnosti iných dobrovoľníkov ako aj na naplánovanie tzv. ponávratových aktivít. Od dobrovoľníkov sa očakáva, že po návrate na Slovensko sa zúčastnia rôznych aktivít zameraných na zvýšenie povedomia o rozvojovej pomoci a projektovej práci vo Východnej Afrike. Niektoré aktivity si dobrovoľníci organizujú sami, na iné sú pozývaní v rámci aktivít Dobrej noviny a prípravy dobrovoľníkov pre nasledujúci ročník. Táto časť programu je veľmi dôležitá a tvorí jej integrálnu súčasť.

FINANCOVANIE

Náklady spojené s realizáciou projektu (očkovanie, letenka, víza, zdravotné poistenie, príprava, ubytovanie, strava, vreckové, miestne cestovné, príprava na mieste i hodnotiace stretnutie počas dobrovoľníckej služby v Keni, záverečná reflexia) budú hradené z Programu MZVaEZ SR na vysielanie dobrovoľníkov a expertov do rozvojových krajín.

Spolufinancovanie zo strany dobrovoľníka je vo výške 250 Eur. Neschopnosť dobrovoľníka uhradiť príspevok v plnej výške však nie je prekážkou prihlásiť sa do programu a môže sa riešiť individuálne s koordinátorom dobrovoľníckeho programu. 

PRIHLÁŠKA

Prihláška má tri časti:

Štrukturovaný životopis v anglickom jazyku s aktuálnou fotografiou.  V životopise uveďte kontaktné údaje, absolvované štúdium (stredná aj vysoká škola, presný názov, miesto, odbor, rok ukončenia), pracovné skúsenosti, svoje záľuby, a pod. Na konci životopisu uveďte referencie – kontaktné informácie na dvoch ľudí, ktorí sú ochotní sa s nami podeliť o svoju skúsenosť spolupráce s Vami (prednostne nie rodinní príslušníci).

Motivačný list v anglickom jazyku, v ktorom podrobnejšie uvediete dôvody prihlásenia sa do programu, svoje zručnosti a schopnosti, predpokladaný prínos vášho pôsobenia vo vybranom projekte a krajine ako aj spôsob, ktorým plánujete sa zapojiť do vzdelávacích aktivít po návrate na Slovensko.

Vyplnený on line formulár

Prosíme o zaslanie všetkých troch častí prihlášky naraz. Životopis s motivačným listom posielajte ako jeden dokument vo formáte pdf alebo doc. Chýbanie akejkoľvek informácie môže byť dôvodom na vyradenie z programu z dôvodu formálnych nedostatkov prihlášky. Životopis vybraných dobrovoľníkov spolu s motivačným listom budú zaslané projektovým partnerom, aby sme im dopredu predstavili prichádzajúceho dobrovoľníka a  spoločne konkrétnejšie pripravili jeho / jej zameranie a náplň práce.

Uzávierka prihlášok je  5. februára 2014 o 12.00 hod. Prihlášky zasielajte emailom na adresu: dobrovolnici@erko.sk

PREHĽAD PROJEKTOV

Všetci dobrovoľníci v Keni budú tento rok umiestnení v projektoch podporovaných Dobrou novinou mimo hlavného mesta Nairobi. V nasledovnom prehľade sú stručne popísané tri projekty, ktoré prejavili záujem hosťovať dobrovoľníkov počas leta 2014. Na konci opisu projektu sú uvedené mená eRko dobrovoľníkov, ktorí pracovali v projekte v minulých rokoch. Ich svedectvá si môžete prečítať v podsekcii Svedectvá dobrovoľníkov.

St. Mary’s Boys Secondary School and Rescue Centre, Nyeri (Stredná škola Panny Márie a Rehabilitačné Centrum pre chlapcov ulice v Nyeri).

Projekt spravuje rehoľa Školských bratov De La Salle a je dlhoročným partnerom Dobrej noviny. Na jednom priestore sa nachádza prestížna stredná škola pre chudobných talentovaných chlapcov spolu s rehabilitačným centrom pre približne 200 chlapcov, ktorých nazývajú juniori a ktorí by ináč žili na ulici. Stredoškolskí študenti spĺňajú úlohu „starších bratov“ a sú pre mladších chlapcov zároveň príkladom v prístupe k štúdiu a v disciplíne. Časť juniorov navštevuje základné školy v okolí rehabilitačného centra, z ďalších sa stali stredoškolskí študenti alebo učni 3-ročného odborného výcviku priamo v centre. Centrum slúži pre juniorov ako internátne ubytovanie, a zároveň tu chlapci dostávajú pravidelnú stravu, ako i možnosť prípravy na vyučovanie a spoločne tráveného voľného času.

Náplň práce dobrovoľníka: práca s juniormi – pomoc pri príprave do školy, voľnočasové aktivity – šport, vizuálne umenie (hudba, tanec, film,…). Možná je aj práca so študentmi odborného výcviku – rozmanité aktivity na zvýšenie ich povedomia, či administratívna výpomoc v centre. Znalosť počítačov je veľkou výhodou.

V projekte bolo už viacero dobrovoľníkov – ich svedectvá, náplň práce a opis projektu nájdete na podstránke Svedectvá dobrovoľníkov: 2013  František Malovec, 2012 Jaro Mišík, 2011 Jožko Magda, 2007 Katka Farkašová a Aďka Šterbáková, 2006 Robko Imrišek a Miško Šerík.

Diocesian Support for Handicapped, Kitale (Diecézny program podpory detí so zdravotným postihnutím v Kitale).

Program je zameraný na zlepšenie prístupu telesne aj mentálne postihnutých detí ku vzdelaniu a k zdravotnej pomoci ako aj na budovanie povedomia a zmeny postojov k zdravotnému postihnutiu v komunitách.

Náplň práce dobrovoľníka: výpomoc v malých domoch pripojených k základným školám: pomoc deťom pri príprave do školy, voľnočasové aktivity pre deti, prípadne organizovanie tréningov pre miestnych dobrovoľníkov. Na túto pozíciu je vhodný učiteľ, špeciálny pedagóg, psychológ, fyzioterapeut alebo človek so skúsenosťou práce s postihnutými.

V malom dome Kiminini pracovali v roku 2013 Mária Čujová a v roku 2012 Ivka Brajerová.V centre pre nepočujúce deti v Chisare v roku 2011 Janka Vindišová a Ivana Breská, v Kisoko v roku 2010 Mirka Triznová.

Centrum Jána Pavla II. pre deti s fyzickým postihnutím v Lokichar

Projekt sa nachádza v regióne Turkána, ktorú tvorí veľmi horúca a suchá oblasť na severo-západe Kene s rozlohou 77 000 km2a s približne 500 000 obyvateľmi. Asi 60 % Turkáncov sú kočovní pastieri. Podvýživa častokrát zanecháva závažné následky na zdraví žien a detí. Vplyvom zvykov a tradície sú fyzicky postihnuté deti v turkánskej spoločnosti zanedbávané a vnímané ako zlé znamenie osudu pre celú spoločnosť. Kočovný spôsob života taktiež sťažuje životné podmienky postihnutých detí.

Miestna katolícka diecéza (diecéza Lodwar) už niekoľko rokov pomáha ľuďom s postihnutím a snaží sa zmeniť negatívny postoj spoločnosti k takýmto ľuďom – osvetovou činnosťou a mobilizáciou rodičov i komunity s cieľom zabezpečiť prístup ku vzdelaniu všetkým deťom bez výnimky.

Centrum Jána Pavla II. vzniklo z iniciatívy diecézy v rámci sociálneho programu. Centrum slávnostne otvorili 14. januára 2006. Tento deň znamenal nový a lepší život pre 14 detí s postihnutím, ktoré boli prvými klientmi centra. Počet detí sa odvtedy zvýšil na súčasných 54 obyvateľov centra. Centrum sa nachádza vo vidieckom mestečku Lokichar, popri dopravnej trase Kitale – Lodwar. V susedstve centra sa nachádza základná škola, v ktorej sú umiestňované deti z centra a ktorá je i bezbariérovo prispôsobená potrebám detí s fyzickým postihnutím. Cieľom centra je poskytnúť deťom s fyzickým postihnutím vo veku 5 – 18 rokov z regiónu Turkána komplexnú starostlivosť – ubytovanie a výživu, vzdelanie ako aj primeranú zdravotnú a sprostredkovanú chirurgickú starostlivosť.

Náplň práce dobrovoľníka: Neformálne vzdelávanie a organizovanie hier pre deti, doučovanie, duchovná starostlivosť (s rešpektom k individuálnej viere detí), zvyšovanie povedomia o HIV/AIDS, prípadne fyzioterapeutické a pohybové cvičenia pre deti.

V projekte zatiaľ nepracoval žiadny dobrovoľník eRka. V prípade záujmu treba byť pripravený na ťažšie klimatické podmienky a relatívnu odlúčenosť od iných častí Kene ako aj menšie možnosti na spoznávanie krajiny. Na druhej strane predstavuje projekt a pobyt v takomto nezvyčajnom regióne možnosť spoznať kočovný spôsob života a prácu misionárov v mimoriadne náročných podmienkach.

PREHĽAD PROJEKTOV – ETIÓPIA

Etiópia sa nachádza vo východnej Afrike v tzv. africkom rohu a rozprestiera sa na území 
1 098 000 km2. Na jej území žije 82 miliónov obyvateľov a po Nigérii je to druhá najobývanejšia krajina subsaharskej Afriky. Hoci krajina disponuje prírodnými i ľudskými zdrojmi, patrí medzi najmenej rozvinuté krajiny sveta. Približne 85 % obyvateľov žije na vidieku a poľnohospodárstvo je hlavným zdrojov príjmov pre ekonomiku. Etiópia trpí veľkou chudobou. 172 z 1 000 detí zomrie pred dosiahnutím piatich rokov života, čím sa krajina zaradila na 21. miesto v celosvetovom rebríčku. Vysoká je tiež úmrtnosť matiek, rozšírený je analfabetizmus.

Projektový partner Dobrej noviny, diecéza Adigrat, sa nachádza v oblasti Tigray na severe krajiny. Mesto Adigrat, sídlo diecézy má približne 100-tisíc obyvateľov a pôsobia tu viaceré rehoľné spoločenstvá. Táto oblasť je osobitne poznačená chudobou. Mnohí jej obyvatelia trpia doteraz na dôsledky etiópsko-eritrejského konfliktu, v oblasti je rozšírený aids a HIV, zvyšuje sa počet podvyživených ľudí a stúpa nezamestnanosť. Obzvlášť ťažké postavenie majú ženy, ktoré musia ťažko pracovať, no nemajú nijaké kompetencie.

Katolícka Cirkev, ku ktorej sa v Etiópii hlási len malé percento obyvateľstva, zohráva v rozvoji krajiny veľmi dôležitú úlohu. Samotná Adigratská eparchia má veľmi dobre zorganizovanú štruktúru, v rámci ktorej realizuje veľké množstvo vzdelávacích, zdravotníckych, poľnohospodárskych či sociálnych rozvojových projektov v spolupráci s európskymi mimovládnymi organizáciami a cirkevnými združeniami. Pri ich realizácii  spolupracuje s Pravoslávnou etiópskou cirkvou ako aj miestnymi moslimmi, čím dáva príklad žitého medzináboženského dialógu.

Dobrá novina podporila v Adigrate miestnu katolícku materskú školu a komunitu žien, ktorá rozbehla chov včiel za účelom zvýšenia príjmom pre domácnosti.

Náplň práce dobrovoľníkov bude dohodnutá s diecézou na základe konkrétnych skúseností, zručností a záujmov vybraných dobrovoľníkov. Môže ísť o prácu s deťmi a mládežou, lepšie  spoznanie aktivít diecézy, výučbu počítačov, angličtiny a pod.

Od záujemcov o dobrovoľnícku prácu v Etiópii sa vyžaduje väčšia miera samostatnosti a iniciatívy, nakoľko v porovnaní s Keňou máme s pôsobením v tejto krajine menšie skúsenosti a menšiu podpornú sieť. Prostredie v diecéze Adigrat je však veľmi priateľské a srdečné a poskytuje veľa príležitostí na zapojenie sa do rôznych aktivít a zoznámenie sa s miestnou kultúrou.

KONTAKT

eRko – Dobrá novina

Dobrovoľníci pre Afriku

Miletičova 7

821 08 Bratislava

Email: dobrovolnici@erko.sk

Koordinátor programu: Daniela Petrášová

Viac info: http://www.dobranovina.sk/dobrovolnici-pre-afriku-2014/

 

DOBROVOĽNÍCI PRE AFRIKU 2014

Akciu pridal/a: Miriam Kuzárová, 3.2.2014 21:16

Komentáre



Pracujem ... Pracujem ...