Newsletter

Prihláste sa do newslettra vyveska.sk
a dostavajte aktuálne informácie emailom





Pobyt

Kana

Nebo na zemi 2024





Svätomartinské trojdnie 2013

09.11.2013 16:00 - 11.11.2013 19:00

Miesto konania: Bratislava, Katedrála sv. Martina

"Viera bez skutkov je mŕtva" - je názov myšlienky zo Svätého písma, v znamení ktorej sa tento rok uskutoční Svätomartinské trojdnie. Bratislavská arcidiecéza naň pozýva pri príležitosti sviatku svätého Martina, patróna katedrálneho chrámu i celej arcidiecézy. Súčasťou bohatého programu budú sväté omše, detský lampiónový sprievod i dobročinná zbierka.

Prvá svätá omša bude 9. novembra o 16:00 h. V Katedrále sv. Martina ju bude sláviť bratislavský pomocný biskup Mons. Jozef Haľko. Na tom istom mieste v nedeľu 10. novembra o 10:30 h bude ďalšia s Mons. Stanislavom Zvolenským, bratislavským arcibiskupom metropolitom. Liturgické slávenia vyvrcholia 11. novembra o 17:00 h, príhovor prednesie P. Augustín Slaninka farár v Bratislave - Prievoze.

V rámci trojdnia sa uskutoční aj detský lampiónový sprievod, ktorý 9. novembra pripravuje eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí. Program sa začne o 16:00 h na svätej omši, ktorú bude sláviť biskup Haľko. Po svätej omši sprievod s lampiónmi prejde ulicami Starého Mesta až do Františkánskeho kláštora, kde bude pre deti pripravený program spojený s občerstvením.

Podujatie bude spojené aj so zbierkou pre chudobných. Deti môžu priniesť drobnosti spolu s venovaním, ktorých sa zrieknu a venujú ich starým ľuďom a deťom v Rumunsku. Na túto udalosť sä pozvané najmä rodiny s deťmi. Lampióny je potrebné priniesť si z domu so sebou.

V nedeľu 10. novembra 2013 sa pri všetkých svätých omšiach v arcidiecéze zároveň bude čítať pastiersky list arcibiskupa Zvolenského. V tento deň sa zároveň bude konať Svätomartinská dobročinná zbierka, ktorej výťažok bude použitý na vybudovanie kotolne v Nocľahárni sv. Vincenta de Paul v Bratislave. Nocľaháreň pomáha bezdomovcom prežiť ťažkú situáciu, v ktorej sa nachádzajú.

V Bratislavskej arcidiecéze sa doteraz konali štyri Svätomartinské zbierky. Prvá v roku 2009, finančné prostriedky boli použité na prestavbu a prístavbu domu pre Cenacolo v Kráľovej pri Senci. V roku 2010 bola zbierka určená na povodňami zničený most v obci Bukovce na východe Slovenska.

V roku 2011 získala výnos zo zbierky Detská fakultná nemocnica v Bratislave, ktoré použila na zakúpenie lekárskeho prístroja. Minulý rok putoval výnos zo zbierky na prístrojové vybavenie škôl pre slabozrakých a nevidomých v Bratislave a v Levoči.

Svätomartinské trojdnie 2013

Akciu pridal/a: Henrieta Horváthová, 4.11.2013 18:56

Komentáre



Pracujem ... Pracujem ...