Newsletter

Prihláste sa do newslettra vyveska.sk
a dostavajte aktuálne informácie emailom





Nebo na zemi 2024

Pobyt





V Bratislave odovzdajú ocenenie Fra Angelico za rok 2012

14.02.2013 16:30-19:30 Štvrtok

Miesto konania: Jezuitský kostol, Bratislava, Františkánske nám. 15

Pri príležitosti sviatku blahoslaveného Fra Angelica v jubilejnom roku sv. Cyrila a Metoda sa o týždeň 14. februára 2013 uskutoční slávnostné odovzdanie ceny Fra Angelico 2012 umelcom za prínos kresťanských hodnôt do umenia. Podujatie sa začne o 16:30 h slávnostnou svätou omšou v Jezuitskom kostole v Bratislave, na ktorej bude slávnostným kazateľom P. Marko Ivan Rupnik SJ.

Po nej bude program pokračovať v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.

Mons. František Rábek, ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR a predseda Rady pre vedu, vzdelanie a kultúru pri Konferencii biskupov Slovenska ocení umelcov a umelecké združenia v kategóriách slovesné umenie, výtvarné umenie, hudobné umenie a udelí aj mimoriadne ocenenia.

Na slávnosti prisľúbili účasť i apoštolskí nuncius na Slovensku Mons. Mario Giordana, bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský, primátor hlavného mesta Bratislava Milan Ftáčnik a ďalší hostia.

Myšlienka podpory a ocenenia umelcov cenou Fra Angelico zo strany Konferencie biskupov Slovenska prostredníctvom jej Rady pre vedu, vzdelanie a kultúru od roku 2002 je prejavom uznania zástupcom umeleckej obce zo strany Katolíckej cirkvi, ktorí aj dnes, v čase úpadku kultúry, globalizácie, komercionalizácie a liberalizmu, napriek silnejúcemu tlaku neváhajú presadzovať vo svojej tvorbe kresťanské myšlienky a hodnoty.

Blahoslavený Fra Angelico je taliansky rannorenesančný maliar a dominikánsky kňaz. Vlastným menom sa volal Giovanni z Fiesole (+ 1455). Je známy tým, že v Kaplnke Mikuláša V. vo Vatikáne namaľoval cyklus fresiek Osudy sv. Vavrinca a sv. Štefana. V Kláštore San Marco vo Florencii namaľoval fresky Posledný súd, neskôr dokončil oltárny obraz Zvestovanie Panny Márie v Kostole San Domenico vo Fiesole. Jeho maliarskym svetom je svet nebies, nadzmyselná krása, svätci, anjeli. Preslávil sa najmä obrazom Korunovanie Panny Márie. Vyslúžil si ním pomenovanie Frater Giovanni Angelico, čiže Anjelský brat Ján a je pochovaný v Ríme v Chráme Santa Maria sopra Minerva. Za blahoslaveného ho vyhlásil pápež Ján Pavol II. v októbri 1982. Ako jeden z najvýznamnejších maliarov florentskej skorej renesancie sa stal patrónom umelcov.

V Bratislave odovzdajú ocenenie Fra Angelico za rok 2012

Akciu pridal/a: Lenka Bujnova, 9.2.2013 18:54

Komentáre



Pracujem ... Pracujem ...