Newsletter

Prihláste sa do newslettra vyveska.sk
a dostavajte aktuálne informácie emailom





Pobyt

Kana

Nebo na zemi 2024





Svätého Karola Borromejského, biskupa

04.11.2022 0:00-23:59 Piatok

Miesto konania: Slovensko, celé

Angela Giuseppeho Roncalliho, neskoršieho pápeža Jána XXIII., podnietilo k zvolaniu Druhého vatikánskeho koncilu práve štúdium a editovanie spisov Karola Boromejského.

 

Karol Boromejský (* 1538 v Arone) patril k vysokej lombardskej šľachte. Po bravúrnom absolvovaní štúdia cirkevného i svetského práva v Pavii ho jeho ujec pápež Pius IV. v roku 1559 povolal do Ríma.

Karol sa veľmi osvedčil ako tajný sekretár, referendár pápežského dvora a neskôr ako kardinál diakon pri správe cirkevného štátu a zvlášť pri realizácii záverečnej fázy Tridentského koncilu (1546 – 1563). V roku 1565 bol vymenovaný za milánskeho arcibiskupa.

Tridentský koncil sa kvôli odrazeniu reformácie a presadeniu katolíckej reformy usiloval o oživenie synodálnej tradície. Predpísal, aby sa každoročne konala diecézna synoda a každý tretí rok provinciálna synoda.

Pomocou takýchto diecéznych a provinciálnych synod uskutočnil po Tridente katolícku reformu v Milánskej arcidiecéze aj Karol Boromejský, ktorý je preto považovaný za model potridentského pastoračného a reformného biskupa.

Angela Giuseppeho Roncalliho, neskoršieho pápeža Jána XXIII., podnietilo k zvolaniu Druhého vatikánskeho koncilu práve štúdium a editovanie synodálnych spisov Karola Boromejského.

Karol Boromejský zomrel 3. novembra 1584 v Miláne so slovami: „Pane, pozri, prichádzam.“ Svätorečili ho v roku 1610. Je patrónom biskupov.

 Zdroj: https://svetkrestanstva.postoj.sk/91769/karol-boromejsky-biskup

Svätého Karola Borromejského, biskupa

Akciu pridal/a: Bernadeta Zacherová, 2.11.2022 09:07

Komentáre



Pracujem ... Pracujem ...