Newsletter

Prihláste sa do newslettra vyveska.sk
a dostavajte aktuálne informácie emailom





Pobyt

Kana

Nebo na zemi 2024





Spomienka na 170. výročie smrti Jána Hollého

14.04.2019 15:00-15:45 Nedeľa

Miesto konania: Rudnayovo námestie pri pomníku Jána Hollého, Bratislava, Rudnayovo námestie

Blíži sa 170. výročie úmrtia Jána Hollého.

DEDIČSTVO OTCOV, o. z., a Miestny odbor Matice slovenskej Bratislava-Staré Mesto Vás srdečne pozývajú  na uctenie si pamiatky Jána Hollého, katolíckeho kňaza, výnimočného básnika, prekladateľa zo starogréčtiny a latinčiny, vzdelanca, veľkej osobnosti slovenského národa,  ktorú by si uctil každý iný národ poctami kráľovskými. Príďte si ho uctiť s nami a môžete sa stať príkladom pre našu mládež i občanov Bratislavy.

Pomník Jána Hollého sa môže stať miestom stretávania sa.

Umiestnenie pomníka je viac ako symbolické.

Prístup k pomníku Jána Hollého je z dolnej časti Rudnayovho námestia, ktoré je pomenované podľa kardinála Alexandra Štefana Rudnaya, ostrihomského arcibiskupa a uhorského prímasa, ktorý o sebe povedal: "Slovák som a keby som bol i na stolci Petrovom, Slovákom zostanem.” Ján Hollý si arcibiskupa Rudnaya veľmi vážil a venoval mu viaceré básne. 

K pomníku sa dá prísť aj z Kapitulskej ulice okolo Katedrály sv. Martina, biskupa z Tours, narodenom začiatkom 4. storočia v rodine rímskeho dôstojníka.

Človek sa rukou môže dotknúť muriva Kaplnky sv. Jána Almužníka, alexandrijského patriarchu, ktorý sa v polovici 6. storočia narodil gréckym rodičom na Cypre.

Na tomto kúsku nášho hlavného mesta prostredníctvom týchto troch významných osobností možno cítiť prepojenie novovekého Slovenska so starovekým Rímom a helénskou Byzanciou.

Boli by sme radi, keby sme spoločne krátkou pietnou spomienkou 14. apríla 2019 vzdali úctu nášmu slovenskému Homérovi a keby sa jeho pamätník stal miestom úcty slovenskej kultúrnej verejnosti k tomuto výnimočnému synovi nášho národa.

Devín 6. apríla 2019 pri príležitosti 1134. výročia úmrtia sv. Metoda

Daniela Suchá, DEDIČSTVO OTCOV, o. z.

Spomienka na 170. výročie smrti Jána Hollého

Príloha: spomienka-na-170-vyrocie-smrti-jana-holleho.pdf (1,66 MB)

Akciu pridal/a: Daniela Suchá, 7.4.2019 09:06

Komentáre



Pracujem ... Pracujem ...