Newsletter

Prihláste sa do newslettra vyveska.sk
a dostavajte aktuálne informácie emailom





Nebo na zemi 2024

Pobyt





Nedeľa Božieho Slova

26.01.2020 0:00-23:59 Nedeľa

Miesto konania: Slovensko, celé

Svätý Otec František apoštolským listom motu proprio Aperuit illis ustanovil „Nedeľu Božieho slova“, ktorá sa bude pravidelne sláviť v 3. nedeľu liturgického obdobia „Cez rok“. Dokument podpísaný 30. septembra, v deň liturgickej spomienky na učiteľa Cirkvi sv. Hieronyma, sa začína citátom z Lukášovho evanjelia: «Vtedy im otvoril myseľ, aby porozumeli Písmu» (Lk 24,45).

Svätý Otec v motu proprio Aperuit illis vysvetľuje dôvody i ciele zriadenia Nedele Božieho slova. Dôraz kladie na konanie samotného zmŕtvychvstalého Pána Ježiša, ktorý sa zjavil apoštolom, keď boli spolu zhromaždení, lámal s nimi chlieb a otvoril ich myseľ pre porozumenie Svätého písma.

„Vzťah medzi Zmŕtvychvstalým, spoločenstvom veriacich a Svätým písmom je pre našu identitu mimoriadne dôležitý. Bez Pána, ktorý nás uvádza do pochopenia Svätého písma, je nemožné do hĺbky ho pochopiť, ale platí to aj opačne: bez Svätého písma sú pre nás nepochopiteľné udalosti súvisiace s poslaním Ježiša a jeho Cirkvi vo svete. Sv. Hieronym mohol oprávnene napísať: «Neznalosť Písma je neznalosťou Krista».“

O potrebe zriadenia osobitnej nedele venovanej Božiemu slovu hovoril pápež František už v závere Mimoriadneho jubilejného roka milosrdenstva, keď v apoštolskom liste Misericordia et misera vyzval uvažovať  nad „jednou nedeľou, kompletne venovanou Božiemu slovu, aby sme chápali nevyčerpateľné bohatstvo, ktoré pochádza z tohto trvalého dialógu Boha s jeho ľudom“ (č. 7).

„Venovať jednu nedeľu liturgického roka zvlášť Božiemu slovu značí predovšetkým oživiť v Cirkvi toto gesto Zmŕtvychvstalého, ktorým pre nás otvára poklady svojho Slova, aby sme sa mohli vo svete stať hlásateľmi tohto nevyčerpateľného bohatstva,“ píše pápež František v dnes vydanom motu proprio. Vysvetľuje, že týmto listom chce odpovedať na mnohé žiadosti, „aby sa mohla Nedeľa Božieho slova sláviť v celej Cirkvi s jednotným úmyslom“.

Svätý Otec pripomína, že v rozličných miestnych cirkvách už existuje množstvo iniciatív, čoraz viac sprístupňujúcich Sväté písmo veriacim, ktorí prežívajú vďačnosť za tento veľký dar, aplikujú ho v každodennom živote a dôsledne o ňom vydávajú svedectvo.

Pápež František poukazuje aj na Druhý vatikánsky koncil, ktorý svojou dogmatickou konštitúciou Dei verbum dal dôležitý impulz na objavovanie Božieho slova:

„V tomto texte, ktorý si stále zasluhuje, aby sa nad ním uvažovalo a aby bol uvádzaný do života, sa jasne ukazuje povaha Svätého písma, jeho odovzdávanie z generácie na generáciu, jeho Božia inšpirácia, ktorá zahŕňa tak Starý ako aj Nový zákon a jeho dôležitosť pre život Cirkvi.“

Ústredným významom Božieho slova v živote Cirkvi sa pomerne nedávno zaoberala aj biskupská synoda, pripomína ďalej pápež František:

„Pre oživenie tohto učenia zvolal Benedikt XVI. v roku 2008 zhromaždenie Biskupskej synody na tému „Božie slovo v živote a poslaní Cirkvi“ a následne publikoval apoštolskú exhortáciu Verbum Domini, ktorá predstavuje pre naše spoločenstvá nenahraditeľné učenie. Tento dokument zvlášť prehlbuje performatívny charakter Božieho slova, predovšetkým v liturgickom dianí, keď sa ukazuje jeho vlastný sviatostný charakter.“

Termín Nedele Božieho slova bude spadať do záveru januára, kedy sa tradične slávi aj týždeň modlitieb za jednotu kresťanov. Svätý Otec pripomína aj ekumenický význam tejto voľby:

„Preto nariaďujem, aby 3. nedeľa cezročného obdobia bola venovaná sláveniu, reflektovaniu a rozširovaniu Božieho slova. Nedeľa Božieho slova takto bude mať vhodné miesto v tom období roka, keď sme pozvaní posilňovať svoje vzťahy so židmi a modliť sa za jednotu kresťanov. Nejde len o časovú zhodu: slávenie Nedele Božieho slova má ekumenický význam, pretože Sväté písmo ukazuje tým, ktorí ho počúvajú, cestu na dosiahnutie skutočnej a pevnej jednoty.“

Konkrétna podoba slávenia Nedele Božieho slova ako slávnostného dňa bude už vecou samotných spoločenstiev Cirkvi, píše pápež František:

„Spoločenstvá si nájdu spôsob, ako prežívať túto nedeľu ako slávnostný deň. Pritom bude dôležité, aby sa pri eucharistickom slávení posvätný text intronizoval, čím sa zhromaždeniu jasne ukáže normatívna hodnota, ktorú má Božie slovo. V túto nedeľu bude zvlášť užitočné zdôrazniť jeho hlásanie a prispôsobiť homíliu tak, aby sa zvýraznila služba zameraná na Pánovo slovo. Biskupi môžu v túto nedeľu sláviť obrad udeľovania lektorátu alebo zverenia podobnej služby, aby sa pripomenul význam hlásania Božieho slova v liturgii.“

Nedeľu Božieho slova majú správcovia farností využiť aj na podnietenie veriacich čítať Sväté písmo v každodennom živote, prehlbovať sa v jeho poznaní a v modlitbe s Božím slovom, s osobitným poukazom na tzv. lectio divina.

Pápež František v motu proprio zdôrazňuje aj úzke prepojenie Božieho slova so sviatosťami, osobitne so sviatosťou Eucharistie. Kňazom kladie na srdce správny prístup k homiletickej službe.

Zdroj: https://www.vaticannews.va

 

Nedeľa Božieho Slova

Akciu pridal/a: Bernadeta Zacherová, 3.1.2020 19:14

Komentáre



Pracujem ... Pracujem ...