Newsletter

Prihláste sa do newslettra vyveska.sk
a dostavajte aktuálne informácie emailom





Pobyt

Kana

Myrna Nazzour 2024





Pio z Pietrelciny, rehoľník (kapucín) – Páter Pio

23.09.2014 0:01-23:59 Utorok

Miesto konania: Slovensko, sviatok

1887-1968

Význam mena: zbožný, nábožný (lat.)

25. mája 1887 sa v malej talianskej dedinke Pietrelcina do rodiny roľníka Grazia a jeho manželky Giuseppy Forgione narodil František, pomenovaný po sv. Františkovi z Assisi. Už v detstve bolo jasné, že je výnimočným dieťaťom Božím. Bol veľmi zbožným, už ako chlapec sa chcel stať kňazom. Stal sa kapucínom, ako šestnásťročný si v roku 1902 obliekol kapucínsky habit. Prijal meno Pio. Po siedmich rokoch štúdií bol roku 1910 vysvätený za kňaza.

Celý jeho život bol poznačený utrpením a nadprirodzenými zásahmi. 20. septembra 1918 páter Pio, kľačiac pred svojím veľkým krížom, dostal stigmy – rany ukrižovaného Ježiša Krista. Tým sa stal prvým stigmatizovaným kňazom v histórii Cirkvi. Lekár, ktorý skúmal tieto rany, mohol len konštatovať, že rany nemajú prirodzený pôvod. Nejaký čas pred smrťou r. 1968 stigmy zmizli a nezostala po nich žiadna jazva. Koža bola úplne obnovená. Mnohí, ktorí sa s ním stretli, hovorili, že krv, vytekajúca zo stigiem, mala vôňu kvetov. Okrem tejto nadprirodzenej skutočnosti mal Páter Pio dar bilokácie a vedel aj čítať v ľudských srdciach. Prichádzalo za ním toľko ľudí, že často spovedával 10-12 hodín denne. Správne odhadol, čo penitenti potrebovali a vždy našiel to správne slovo, aby priviedol ľudí bližšie k Bohu.

Zomrel 23. septembra 1968 ako 81-ročný. Na jeho pohrebe bolo prítomných okolo stotisíc ľudí. 16. júna 2002 ho Sv. Otec Ján Pavol II. na námestí sv. Petra v Ríme svätorečil. Do Ríma putovalo vtedy vyše pol milióna pútnikov. Miesta, kde žil Páter Pio, patria k významným cieľom pútnikov z celého sveta.

Modlitba Pátra Pia

Zostaň so mnou, Pane, lebo potrebujem Tvoju prítomnosť, aby som na Teba nezabudol. Ty dobre vieš, ako ľahko Ťa opustím. 
Zostaň so mnou, Pane, lebo som slabý a potrebujem Tvoju silu, aby som neupadal tak často. 
Zostaň so mnou, Pane, lebo Ty si môj život a bez Teba mi chýba horlivosť. 
Zostaň so mnou, Pane, lebo Ty si moje svetlo a bez Teba sa topím v tmách. 
Zostaň so mnou, Pane a ukáž mi svoju vôľu. 
Zostaň so mnou, Pane, aby som počul Tvoj hlas a nasledoval Ťa.
Zostaň so mnou, Pane, lebo veľmi túžim milovať Ťa a zostať v Tvojej spoločnosti. 
Zostaň so mnou, Pane, ak chceš, aby som Ti zostal verný. 
Zostaň so mnou, Ježišu, lebo v tejto noci života Ťa veľmi potrebujem. 
Daj, aby som Ťa poznal, ako Tvoji učeníci pri lámaní chleba, aby eucharistické spoločenstvo bolo pre mňa svetlom, ktoré rozptyľuje temnoty silou, ktorá ma podopiera a jedinou radosťou môjho srdca. Žiadam si dar Tvojej prítomnosti. 
Zostaň so mnou, Pane, len Teba jediného hľadám, Tvoju lásku, milosť, vôľu, srdce, Tvojho Ducha, lebo Ťa milujem a nežiadam za to inú odmenu, než aby som Ťa miloval ešte viac. Láskou pevnou, praktickou, z celého srdca tu na zemi a ešte dokonalejšie po celú večnosť.
Amen.

Pio z Pietrelciny, rehoľník (kapucín) – Páter Pio

Akciu pridal/a: Tomas Kuzar, 14.7.2014 22:38

Komentáre



Pracujem ... Pracujem ...