Newsletter

Prihláste sa do newslettra vyveska.sk
a dostavajte aktuálne informácie emailom





Pobyt

Kana

Nebo na zemi 2024





KONKLÁVE začne 12.marca 2013

13.03.2013 16:00-23:59 Streda

Miesto konania: Vatikán, Sixtínska kaplnka

Modlitba za voľbu nového pápeža

Láskavý Otče, tvoj Syn Ježiš Kristus nás naučil modliť sa a povolal nás, aby sme sa stali apoštolmi modlitby. V tomto čase konkláve ťa prosíme: zošli svojho Svätého Ducha na kardinálov zhromaždených pri hrobe sv. Petra.  Veď ich podľa svojej vôle, daj im múdrosť, aby vyvolili toho, koho ty sám chceš, aby zasadol na stolec sv. Petra, biskupa Ríma a pastiera tvojej Cirkvi. 
Daj nám potrebnú lásku a vieru, aby sme s ním spolupracovali zjednotení s jeho modlitbami a jeho úsilím o dobro Cirkvi a sveta. 
Amen. 
Otče náš, Zdravas, Sláva.

Voľba nového Svätého Otca sa vo Vatikáne začne v utorok 12. marca. Počas dnešnej ôsmej generálnej kongregácie sa na tom zhodlo kardinálske kolégium. Konkláve, na ktorom sa bude vyberať nová hlava Katolíckej cirkvi a na ktorom sa majú právo zúčastni všetci kardináli mladší ako 80 rokov, zvolí nástupcu Benedikta XVI., ktorý sa vzdal svojho úradu 28. februára. Medzi 115 kardinálmi voličmi nebude žiaden slovenský kardinál, pretože obaja - Jozef Tomko i Ján Chryzostom Korec - majú viac ako 80 rokov. 

V utorok ráno sa najskôr uskutoční eucharistická slávnosť „pro eligendo Romano Pontifice“. Pri svätej omši, ktorá je predpísaná na začiatok voľby, budú kardináli prosiť o to, aby ich viedol Duch Svätý a ochránil pri výbere 266. pápeža. Kardináli ju budú sláviť v Bazilike sv. Petra. Popoludní vstúpia do konkláve v Sixtínskej kaplnke. Ešte predtým, ako majster pápežských liturgických slávení Mons. Guido Marini vysloví extra omnes, teda, aby všetci tí, ktorí nepatria do konkláve, opustili Sixtínsku kaplnku, vybraný duchovný - nevolič - maltézsky kardinál Prosper Grech prednesie kardinálom oprávneným voliť druhé rozjímanie.

Kardinál, ktorý oznámi svetu nového Svätého Otca, je Jean Louis Tauran. Po tom ako sa nad Sixtínskou kaplnkou objaví biely dym, z jeho úst zaznejú slová: habemus papam.


Konkrétne pravidlá, ktoré určujú priebeh voľby, obsahuje Apoštolská konštitúcia pápeža Jána Pavla II. Universi Dominici Gregis z roku 1996 a úpravách Benedikta XVI. Informácie o spôsobe hlasovania počas konkláve je možné nájsť ::TU::.

TK KBS, RV

KONKLÁVE začne 12.marca 2013

Akciu pridal/a: Miriam Kuzárová, 8.3.2013 18:42

Komentáre



Pracujem ... Pracujem ...