Newsletter

Prihláste sa do newslettra vyveska.sk
a dostavajte aktuálne informácie emailom





Nebo na zemi 2024

Pobyt





Popolcová streda ~ Pôstne Plátno 2019

06.03.2019 18:45-20:00 Streda

Miesto konania: Bratislava, Farnosť Trnávka

- PÔSTNE PLÁTNO x POPOLCOVÁ STREDA - 


1. večer z cyklu Pôstne stredy na Trnávke

Príjmite pozvanie na uvedenie inštalácie Pôstneho plátna v saleziánskom kostole sv. Jána Bosca v Bratislave na Trnávke. Počas pôstneho obdobia v kostole bude situovaná dočasná textilná inštalácia Pôstne Plátno. Priestorová intervencia v sakrálnom priestore funkcionalistického katolíckeho kostola (*1939) bude nainštalovaná po dobu 40 dní - od Popolcovej stredy 06.03.2019 až do Bielej soboty 20.04.2019 . 

Počas tohto večera zaznie okrem slova autorky Kláry Štefanovičovej, kurátora Michala Žáka a direktora saleziánskej komunity don Tibora Reimera sdb aj meditatívna hra na organ v podaní Jána Tkáča.


Tradícia pôstneho plátna siaha až do stredoveku, kde sa v kresťanských chrámoch počas pôstneho obdobia zahalovala významná časť presbytéria či oltárov. Táto prax akcentujúca pôst očí dnes naberá na renesancii najmä v zahraničí. 

Zrod spolupráce medzi komunitou saleziánov na Trnávke a autorkou Klárou Štefanovičovou študentkou VŠVU  - študujúcou voľnú grafiku u prof. Jančoviča - siaha do dňa Prieskumu na VŠVU / AFAD v júni 2018, kedy bolo možné vzhliadnuť autorkyne diela a naviazať spoluprácu.

Túto inštaláciu bude doprevádzať priebežný sprievodný program s názvom Pôstne stredy. Pôjde o program . Súčasťou pôstnych stried je príležitosť na sviatosť zmierenia v kostole od 17:30, sv. omša o 18:00 a následne o 18:45 moderovaný kultúrno duchovný večer. 

Saleziánske dielo na Trnávke

foto z decembrovej vernsiáže


organizátor:
Farnosť sv. Jána Bosca na Trnávke 

kurátori: Michal Žák & Juraj Caránek

Popolcová streda ~ Pôstne Plátno 2019

Akciu pridal/a: zakmzakmzakm, 25.2.2019 09:30

Komentáre



Pracujem ... Pracujem ...