Newsletter

Prihláste sa do newslettra vyveska.sk
a dostavajte aktuálne informácie emailom





Pobyt

Kana

Myrna Nazzour 2024





Blahoslavenej Sáry Salkaháziovej, panny a mučenice

11.05.2023 14:00-23:59 Štvrtok

Miesto konania: Slovensko, celé

Jej moderný štýl a fajčenie sociálne sestry síce pokladali za podivné, ale nebránili jej v ceste do rehoľnej komunity. A Sára uznala, že sa musí zmeniť aj za cenu ťažkých bojov.

Sára Salkaháziová pochádzala zo známej košickej hotelierskej rodiny maďarského pôvodu. Narodila sa 11. mája 1889. Najskôr pôsobila ako učiteľka a potom aj ako novinárka.

V roku 1927 sa zoznámila so sestrami rehoľnej Spoločnosti sociálnych sestier v Košiciach. Jej moderný štýl a fajčenie síce pokladali za podivné, ale nebránili jej v ceste do rehoľnej komunity. Sára uznala, že sa musí zmeniť aj za cenu ťažkých bojov. Za krátky čas si odvykla od fajčenia aj „voľnosti“ ponúkanej novinárskym životom.

V roku 1929 akceptovali Sárinu prihlášku do Spoločnosti sociálnych sestier. Večné sľuby zložila v roku 1940. Jej životným mottom bolo: Alleluia! Ecce ego, mitte me! (Hľa, tu som, pošli mňa!)

V kláštore v Budapešti počas druhej svetovej vojny spolu s ostatnými sestrami ukrývala Židov. Príslušníci pronacistickej maďarskej Strany šípových krížov ju po udaní zamestnankyňou kláštora dolapili a s niekoľkými ukrývanými Židmi 27. decembra 1944 zastrelili. Telá hodili do Dunaja.

V roku 1969 jeruzalemský pamätník holokaustu Jad vašem vyhlásil Sáru Salkaháziovú za Spravodlivú medzi národmi. Blahorečená bola v roku 2006.

Autor Ján Krupa,

Zdroj

 

Blahoslavenej Sáry Salkaháziovej, panny a mučenice

Akciu pridal/a: Bernadeta Zacherová, 11.5.2023 14:15

Komentáre



Pracujem ... Pracujem ...