Newsletter

Prihláste sa do newslettra vyveska.sk
a dostavajte aktuálne informácie emailom





Pobyt

Kana

Myrna Nazzour 2024





Blahoslavení Louis a Zelia Martinovci (rodičia sv. Terezky)

12.07.2013 0:00-23:59 Piatok

Miesto konania: Slovensko, sviatok

Rodičia sv. Terezy z Lisieux, blahoslavení Louis a Zélie museli prekonať veľmi ťažké skúšky a boli príkladom a inšpiráciou pre sv. Terezku, ktorá hovorievala: „Stačí sa mi pozerať sa na otca a matku, aby som vedela ako sa modlia svätí.“ 

Vyhlásenie Louisa a Zélie za blahoslavených bolo predmetom zložitých a dlhodobých procedúr. Z rôznych krajín sveta prichádzali dôkazy a poďakovania za milosti, získané na príhovor Louisa Martina. Po roku 1940, keď boli publikované listy Zélie v Histórii rodiny, veriaci sa k nej začali viacej obracať v prosbách o pomoc a orodovanie. V roku 1958 boli telá Louisa a Zélie exhumované a prenesené z cintorína v Lisieux do hrobov v zadnej vonkajšej časti baziliky. O vyhlásení manželov Martinovcov za Ctených sa rozhodlo v roku 1994. K vyhláseniu za blahoslavených bolo treba čakať na „fyzický zázrak“, ktorý musel byť overený a potvrdený odborníkmi.

 

Pietro1Pietro2Tým bolo uzdravenie talianskeho chlapca Pietra Schilira z diecézy Miláno, ktorý sa narodil roku 2002 s ťažkou deformáciou pľúc a podľa lekárov nemal šancu na prežitie. 3. júla pápež Benedikt XVI. podpísal dekrét oficiálneho uznania zázraku, ktorý otvoril cestu k blahorečeniu. Za deň blahorečenia bol vyhlásený 19. október – Svetový deň misií.

  

Pietro, ktorý bol uzdravený na príhovor dvojice Martinových, spolu so svojimi rodičmi odhalili bronzový relikviár s pozostatkami tiel Louisa a Zélie. Potom nasledovalo rozvinutie ich portrétov na veľkom plátne. Na záver aktu, ktorým pápež zapísal manželskú dvojicu do Knihy Blahoslavených, portugalský Kardinál Saraiva vzdal Bohu vďaku za svedectvo príkladnej manželskej lásky a vyhlásil:

Život blahoslavených Louisa a Zélie je výzvou pre všetky kresťanské manželské páry viesť cnostný manželský život. V láske, vzájomnom rešpektovaní a harmónii prežili spolu 19 rokov. Mali 9 detí, z toho 4 im zomreli v mladom veku. Nech ich život je vzorom pre manželov a rodičov každého veku, ale aj pre tých, ktorí stratili manželského partnera, i pre tých, ktorí čelia problémom a chorobám."

Oficiálne schválený slovenský preklad modlitby k blahoslaveným rodičom sv. Terézie


Bože, ty si dal blahoslaveným Louisovi a Zélii Martinovcom milosť posväcovať sa v manželskom a rodičovskom živote;* daj prosíme, - aby sme ťa na ich príhovor milovali a verne ti slúžili,lebo svätosť ich života môže byť príkladom pre každého z nás.

Skrze Krista, nášho Pána. Amen.

Imprimatur Mons. Rudolf Baláž, banskobystrický diecézny biskup 847/2008 zo dňa 13.11.2008


Blahoslavení Louis a Zelia Martinovci (rodičia sv. Terezky)

Akciu pridal/a: Miriam Kuzárová, 11.7.2013 20:15

Komentáre



Pracujem ... Pracujem ...